måndag 24 augusti 2009

"Youngstown" skildrar slitenheten i nordöstra Ohio



Bruce Springsteens hjärta klappar för nordöstra Ohio, där spåren efter en svunnen industriepok är tydliga. Här vid Cuyahoga River, som har sitt utlopp i Eiresjön i Cleveland, låg industrins vagga i USA. Textil- och stålindustrin i nordöstra Ohio gjorde många investerare till miljardärer, däribland Rockefeller, som lade grunden till sitt imperium här i Cleveland. Men denna blomstringstid avlöstes av ett tufft stålbad, där Cleveland, en gång USA:s femte största stad med 900 000 invånare, tappade hälften av sin befolkning.

Snacka om kris! Och det syns! Överallt ser vi dessa slitna industrimiljöer; förfallna och övergivna industribyggnader som står och vittrar sönder. Och den senaste finanskrisen har inte gjort saken bättre; arbetslösheten i Cleveland ligger på 16 procent (!) så staden står inför stora utmaningar. Men allt är inte nattsvart, det känns som att staden håller på att återhämta sig, många industrimiljöer håller på att renoveras och byggas om till bostäder, restauranger och affärscentra, och idag kan Cleveland bland annat stoltsera med medicinsk forskning och kultur i världsklass.

I låten "Youngstown" på albumet "The Ghost Of Tom Joad", som utkom 1995, sjunger Springsteen om den slitna och övergivna industristaden Youngstown, som ligger i nordöstra Ohio, inte långt från Cleveland. Han hade blivit inspirerad av boken "Journey to Nowhere - Saga of the New Underclass", som kom ut 1985, och handlar om alla de människor som förlorade jobben i början på 80-talet då stora delar av tillverkningsindustrin lades ned.

Detta ledde till att Springsteen 1996 fick ta emot stadens nyckel av borgmästaren i Youngstown. Det får vi veta när vi besöker Rock´n Roll Hall of Fame i Cleveland, där en stor utställning om Bruce Springsteen visas just nu. I Youtubeklippet ovan framför Springsteen låten live på Stambaugh Theatre i Youngstown.
Se hela sångtexten och läs mer om bakgrunden här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar