onsdag 19 augusti 2009

Guvernören i Ohio fick 700 000 protestbrev

Westerville Public Library i Ohio har ett starkt stöd bland befolkningen i sin kommun. 80 procent av invånarna röstade ja till höjd fastighetsskatt, för att ge biblioteket mer pengar!

- De är väldigt nöjda med sitt bibliotek, säger en stolt bibliotekschef, Don W. Barlow, som menar att det beror på att biblioteket har precis det som kommuninvånarna vill ha. Allt som efterfrågas köps in; det gäller böcker, film, musik, TV-spel, dataspel, spelkonsoler, datorer, laptops, dataprogram... Står två personer i kö för att låna något, köps ytterligare ett exemplar in!

Här finns en gyllene nej-regel, som säger att personalen är skyldig att rapportera till chefen, om man har sagt nej till något önskemål. Och det leder alltid till att det blir en förändring! Enligt Don finns det i stort sett inget som biblioteket inte kan ställa upp med.

- Ja, det skulle vara drive-in-coffee då; ett önskemål som vi hittills inte har tillmötesgått, säger han med ett stort garv.

Att biblioteken i Ohio har en stark förankring hos medborgarna blev också tydligt när guvernören i Ohio, Ted Strickland, tidigare i somras ville skära ned de statliga biblioteksanslagen till hälften (!). På bara några veckor fick han ta emot 700 000 protestmejl från upprörda Ohiobor. Guvernören fick också klart för sig att åtta miljoner Ohiobor har lånekort, vilket är ungefär lika många som är registrerade röstberättigade. Protesterna gav resultat, nedskärningarna mildrades till cirka 10-20 procent.

- Vi tror att budskapet gick fram. Rör inte biblioteken, för då är det slut med den politiska karriären! Säger Don W. Barlow och ler stort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar