fredag 4 september 2009

Biblioteken i USA viktiga för att överbrygga den digitala klyftan


Offentliga bibliotek i USA spelar en mycket viktig roll för att överbrygga den digitala klyftan och ge människor tillgång till, och hjälp att använda, samhällstjänster på nätet. Det framgår av en nyligen publicerad nationell studie, "US Public Libraries and e-government services (pdf, juni 2009), som har getts ut av ALA, American Library Association.

I studien konstateras att på många håll är det bara folkbiblioteket som erbjuder fri tillgång till datorer och internet.

- Biblioteket är oftast den enda institutionen i samhället som kan hjälpa människor att få åtkomst till samhällstjänster på nätet, säger Keith Michael Fiels, chef för ALA. Eftersom fler och fler offentliga uppgifter och tjänster endast blir tillgängliga på nätet, anser han att det är angeläget att myndigheterna samarbetar med biblioteken för att utveckla e-tjänster som bäst svarar mot de behov som finns.

Här är några intressanta resultat från studien:
  • 80 procent av landets folkbibliotek erbjuder hjälp med e-tjänster.
  • 60 procent av biblioteken anser att denna service, att ge människor tillgång till samhällets e-tjänster, är den viktigaste delen av deras informationstjänst idag.
  • Nästan alla folkbibliotek i USA (93 procent) erbjuder utbildning/introduktion till internet, och nästan lika många (92 procent) ger kurser i allmän datorkunskap.
  • Något färre, 76 procent, erbjuder kurser i informationssökning på nätet.

Läs mer på ALA:s hemsida
Läs mer om computer training på denna blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar