torsdag 23 juli 2009

Save Ohio Libraries

En räddningsaktion har dragits igång för att rädda folkbiblioteken i Ohio - Save Ohio Libraries. Biblioteken hotas av kraftiga nedskärningar. Det är guvernören som vill skära bort hälften av anslagen för folkbiblioteken i den statliga budgeten (tydligen finansieras folkbiblioteken i huvudsak av federala medel). Efter omfattande protester verkar besparingarna på biblioteksområdet ha mildrats något, nu handlar det om ca 30 procent minskning av anslagen 2010 och 2011. Många bibliotek kan tvingas stänga på grund av detta.

Folkbiblioteken i Ohio hör till de bästa i landet, enligt en artikel i Library Journal Mobile "We are all Ohio". De ligger i topp när det gäller vad som levereras till invånarna. Både Cleveland och Columbus anses ha bibliotek i världsklass. Enligt artikeln har de styrande i Ohio missat att biblioteken har en viktig roll för att höja utbildningsnivån och bidra till ekonomisk tillväxt (känns det igen?). Besparingarna sker i en tid då behoven av biblioteksservice ökar; alltfler söker sig till biblioteken för att få tillgång till internet, kunna söka jobb etc.

Webbplatsen "Save Ohio Libraries" startade som ett upprop till medborgarna att engagera sig för att rädda biblioteken. Där ges flera tips på vad man kan göra; t.ex. skriva protestbrev till de styrande, gå med i olika aktionsgrupper etc. Själv har jag blivit anhängare av "Save Ohio Libraries-grupp" på Facebok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar