måndag 27 juli 2009

CLEVNET - framgångsrikt bibliotekssamarbete



Biblioteken runt Cleveland har ett omfattande samarbete. Cleveland Public Library (som vi ska besöka) ingår i ett konsortium bestående av 31 biblioteksystem i nio län i nordöstra Ohio som kallas CLEVNET. Detta konsortium samarbetar om en gemensam katalog, ett stort utbud av databaser med fjärråtkomst, en gemensam digital plattform med nedladdningsbara medier samt om ett gemensamt lånekort, CLEVNET-kortet!

I denna region bor det ca tre miljoner människor (jmfr länen i mellansverige!). Genom detta samarbete har alla som bor i regionen tillgång det samlade medieutbudet som utgörs av ca 10 miljoner medier!

Den som skaffar ett CLEVNET-kort kan göra följande:
  • Låna material från alla bibliotek som ingår i samarbetet, och hämta det på vilket bibliotek som helst
  • Återlämna material på vilket bibliotek som helst i regionen.
  • Tillgång till "Mitt konto" där man kan beställa material online.
  • Tillgång till ca 75 (!) betaldatabaser med fjärråtkomst (släktforskning, uppslagsverk, tidskrifter i fulltext etc.)
  • Tillgång till den gemensamma e-mediasamlingen med nedladdningsbara ljudböcker, e-böcker, musik och filmer.
Samhällsekonomiskt lönsamt
Enligt en nyligen gjord rapport/studie av analysföretaget Driscoll & Fleeter har det varit fråga om ett mycket lönsamt bibliotekssamarbete i regionen! Genom att samarbeta om katalogservice, administration, datautrustning, datasupport och gemensam cirkulation av medier har biblioteken sparat över 30 miljoner dollar (!) dvs. ca 240 miljoner kronor, som istället har kunnat läggas på utveckling av nya tjänster som har skapat mervärde.

Analysen visar att för varje investerad krona i CLEVNET har samhället fått tillbaka det sexdubbla (!) värdet . Dessutom slår rapporten fast att det samlade värdet av CLEVNET-bibliotekens utlåning under ett år uppgår till 27 miljoner dollar (!) dvs. 216 miljoner kronor (skulle vara intressant att veta hur man räknar fram en sån siffra!!). Drygt en miljon låntagare har ett CLEVNET-kort dvs. nästan 40 procent av invånarna i regionen.

Började samarbeta tidigt
Cleveland Public Library skapade en egen, oberoende onlinekatalog så tidigt som 1980 (!). Redan året därpå togs intiativ till ett regionalt katalogsamarbete (framsynt!), och 1982 lanserades CLEVNET-konsortiet i samband med att Cleveland Heights-University Heights Public Library, som första bibliotek, gick in i katalogsamarbetet.

27 år senare har 31 bibliotekssystem anslutit sig till konsortiet, vilket innebär att CLEVNET är ett av världens största biblioteksystem! Konsortiet är mycket drivande när det gäller att utveckla nya onlinetjänster och erbjuder idag flera nyskapande communities och referenstjänster på nätet såsom KnowItNow24x7, HomeworkNow and ReadThisNow.

FAKTA

Dessa län ingår helt eller delvis i CLEVNET-samarbetet:
Sandusky County, 62 000 inv, Erie County, 80 000 inv, Lorain County, 285 000 inv, Cuyahoga County: 1,4 milj inv, Lake County, 228 000 inv, Geauga County: 90 000 inv, Medina County, 50 000 inv, Summit County, 544 000 inv och Wayne County, 112 000 inv.

Totalt CLEVNET-länen: ca 2,9 milj inv.
Total yta: 15 538 km² (Jämför Östergötland + Sörmland = 18 000 km²)

Det finns totalt 88 län i staten Ohio, som har drygt 11 miljoner inv.
Till ytan är Ohio ungefär en fjärdedel så stort som Sverige.

1 kommentar:

  1. Det här är ju urintressant, ta och titta väldigt nära på denna verksamhet, Krister

    SvaraRadera